Bedrijfsfitness heeft voordelen voor iedereen

Waarom zou een werkgever er voor kiezen om bedrijfsfitness mogelijk te maken voor zijn werknemers? En wat heeft de werknemer er precies aan om op zijn werk of in de directe omgeving te kunnen fitnessen? We leggen het je uit in deze blog.

Lekker fitnessen op je werk

Voor de werknemer heef bedrijfsfitness een aantal voordelen. Voor sommigen is wellicht het grootste voordeel dat ze kunnen sporten op kosten van de baas. Ook als ze er een kleine maandelijkse bijdrage voor betalen zijn ze goedkoper uit. Voor dat bedrag kan je namelijk in geen enkele sportschool terecht. Een groter voordeel is eigenlijk dat je na werktijd direct kunt gaan sporten. Erg handig als die bedrijfsfitness zelfs inpandig is. Je gaat dus niet eerst naar huis, om dan nog maar te zien of je van die bank af komt. Maar ook als je via je baas een abonnement hebt bij een aangewezen sportschool (ook dat is een vorm van bedrijfsfitness) vlakbij, zal je ervaren dat je motivatie groter is. Bij sommige bedrijven kan je ook tijdens je (langere) lunchpauze sporten, en werk je op het eind van de dag iets langer door. Zo maak je een normale werkdag, maar heb je ook al je sportief bezig zijn afgevinkt.

Minder kans op files

Fitnessen tijdens of na je werk of aansluitend naar een sportschool gaan (waar de werkgever een contract mee heeft) levert nóg een aanzienlijk voordeel op. Terwijl je normaalgesproken regelmatig in een file belandt, ga je nu minstens een uur later pas de weg op. De kans is groot dat je met minder oponthoud en dus veel relaxter naar huis rijdt. En door minder vertraging win je eigenlijk weer wat tijd terug. Je komt dus sneller en met een heerlijk voldaan gevoel thuis. Je geniet nog meer van je vrije avond. Voordeel voor het thuisfront: na een hectische werkdag heb je al stoom afgeblazen in de sportschool.

Fittere werknemers

Door die grotere motivatie is de kans ook groot dat de fitheid van de gemiddelde werknemer beter wordt. Behalve een verbetering van de fysieke gesteldheid betekent dat ook vaak een verbeterde mentale gezondheid. De werknemer zit dus zowel fysiek als mentaal beter in zijn vel. Daar profiteert niet alleen de werknemer (en zijn directe omgeving) van, maar ook de werkgever. Want welke chef wil er nou geen medewerkers die goed voor zichzelf zorgen? Een fitte medewerker is alerter, houdt langer zijn concentratie vast, is minder snel moe, én minder vaak ziek. Hoe meer mensen meedoen met bedrijfsfitness, hoe groter de kans dat het ziekteverzuimpercentage zal dalen. En terwijl bedrijfsfitness enerzijds geld kost, levert het andersom absoluut ook geld op. En tevredener medewerkers uiteraard. Het kan ook een manier zijn voor een werkgever om medewerkers aan zich te binden, hoewel daar natuurlijk meer factoren een rol bij spelen.

Betere samenwerking

De kans bestaat ook dat medewerkers die elkaar tegen komen tijdens de bedrijfsfitness een praatje maken. Het kan dus zomaar gebeuren dat de projectmanager en de werkvoorbereider een praatje maken tijdens het spinnen of een workout. En buiten de sfeer van de werkvloer kan zo’n gesprek opeens zomaar soepeler verlopen. Zo kan bedrijfsfitness dus ook bijdragen aan een betere samenwerking en communicatie. Het spreekt voor zich dat directie en management een goed voorbeeld geven als ze zich ook regelmatig laten zien tijdens de bedrijfsfitness.

Minder social talk op de werkvloer

Maar behalve over werk wordt er in de sportschool vast ook over andere onderwerpen gepraat. Misschien gaat het ook over privé dingen. Zo leren collega’s elkaar op een andere manier kennen, en kan er meer begrip voor elkaar ontstaan. En dat kan zomaar positieve invloed hebben op het soepeler laten verlopen van bedrijfsprocessen. Tot slot: als collega’s elkaar tijdens het sporten spreken over ditjes en datjes, is die behoefte mogelijk wat minder als men weer serieus aan het werk is. Het kan op die manier dus ook de productiviteit in de organisatie ten goede komen.