Investeren in zonnepanelen, 5 redenen

Steeds meer gezinnen en bedrijven zijn geïnteresseerd in het produceren van hun eigen zonne-elektriciteit. En terecht, want zonnepanelen zijn niet alleen milieuvriendelijk, de zonnepanelen opbrengst verlaagt ook jouw elektriciteitsrekening aanzienlijk. En de zon is echt genoeg voor iedereen.

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel bevat gewoonlijk zonnecellen van silicium, die door middel van een foto-elektrisch effect de stralingsenergie van de zon omzetten in elektrische energie. Ongeveer 90% van de zonnecellen zijn gemaakt van enkelvoudig of polykristallijn silicium, wat reeds een beproefde technologie is.

In de afgelopen jaren heeft de technologie van de zonnepanelen zich snel ontwikkeld en met name de rentabiliteit en populariteit van op het net aangesloten fotovoltaïsche systemen zijn snel gegroeid.

Fotovoltaïsche panelen en hun types

Bij de keuze van fotovoltaïsche panelen moet bijzondere aandacht worden besteed aan de bestaande modellen. Er zijn monokristallijne, polykristallijne en amorfe fotovoltaïsche panelen op de markt.

Monokristallijne fotovoltaïsche panelen zijn gemaakt van één blok silicium. Bij de tamelijk gecompliceerde produktie van dit type cel wordt gestreefd naar een glad, gelijkmatig oppervlak, zodat de zonnestralen zo efficiënt mogelijk worden aangetrokken. Monokristallijne panelen hebben ook hun esthetische waarde – door de uniforme, donkere kleur van het paneel.

Polykristallijne fotovoltaïsche panelen zijn gemaakt van een geperst blok silicium en hebben een kristallijne structuur (de platen zijn dus minder uniform dan bij monokristallijne platen). Deze panelen zijn goedkoper dan monokristallijne fotovoltaïsche panelen en op hun beurt duurder dan amorfe panelen. Polykristallijne fotovoltaïsche panelen hebben een karakteristieke blauwe kleur.

Amorfe fotovoltaïsche panelen zijn panelen van geringe dikte. De productie van dergelijke fotovoltaïsche panelen is goedkoper dan de productie van polykristallijne of monokristallijne fotovoltaïsche panelen. Dergelijke fotovoltaïsche cellen zouden het laagste rendement hebben en worden daarom vaak gebruikt in kleine apparaten, zoals uithangborden, klokken, rekenmachines.

Zonnepanelen – waar moet je op letten bij de installatie?

Bij de aanschaf van zonnepanelen moet rekening worden gehouden met een groot aantal kenmerken. In de eerste plaats moet rekening worden gehouden met de energiebehoefte. Hier kunt je de huidige elektriciteitsrekeningen gebruiken waarin je de hoeveelheid kWh vindt die in jouw huis is verbruikt.

Huishoudens verbruiken gemiddeld 2.400 kWh per jaar. Bij het schatten van het vermogen van een fotovoltaïsche installatie kan men ervan uitgaan dat elke verbruikte 800 kWh energie per jaar ongeveer 1 kWp (kilo watt piek) is. Rekening houdend met een verbruik van 2.400 kWh per jaar, zal dus een installatie van 3 kWp nodig zijn. Bij de keuze van fotovoltaïsche panelen is het ook belangrijk de structuur van de panelen, hun afmetingen en technische parameters te controleren, aangezien deze factoren doorslaggevend zijn voor het rendement van de panelen.

Het type fotovoltaïsche panelen, de installatiemethode en de hellingshoek van de installatie zijn eveneens van belang. We moeten ook beslissen over de plaats waar de panelen zullen worden geïnstalleerd, d.w.z. of de fotovoltaïsche panelen op het dak of op de grond zullen worden geplaatst. Het is ook de moeite waard te letten op het zonlicht en de heersende weersomstandigheden.

Wanneer je besluit gebruik te maken van de diensten van een bepaald bedrijf dat zich bezighoudt met installatie, is het de moeite waard hun ervaring, voorbeelden van de uitvoering van bestellingen, recensies van klanten, tests en certificaten te controleren. De garantie van fabrikanten van zonnepanelen en omvormers zal ook van groot belang zijn.

Een investering van vele jaren

Leveranciers van fotovoltaïsche panelen bieden een garantie op hun producten, die meestal tussen 10 en 25 jaar ligt (fabrieksgarantie). De prestatiegarantie, d.w.z. het rendement, is ook belangrijk en wordt gewoonlijk vastgesteld op 25 jaar. Fabrikanten en installateurs van omvormers staan ook garant voor de aangeboden diensten.

De garantie op de omvormer bedraagt gewoonlijk 5 tot 20 jaar, en die op de installatie 2 tot 10 jaar. Betrouwbare aannemers hechten ook veel belang aan de bescherming van de elektrische beveiliging en het montagesysteem. Om de installatie langer te laten werken en veel elektrische energie te besparen, moet veel aandacht worden besteed aan een goed uitgevoerd onderhoud van de installatie. De garantie is dus zeer belangrijk als men in zonnepanelen wil investeren.

Wat de installatiekosten betreft, is het vermeldenswaard dat de investering in ongeveer 10 jaar is terugverdiend, wat neerkomt op gemiddeld 20 jaar gratis energie. Het is mogelijk het overschot aan energie aan het lokale netwerk te verkopen en terugbetaling te vragen van een deel van de BTW. Controleer de zonnepanelen subsidies die in jouw gemeente worden aangeboden en profiteer van dit systeem.