Hoe kies je een spinningfiets?

Het spreekt vanzelf: om je spieren te versterken, heb je een sportuitrusting nodig. Of het nu gaat om het verbeteren van de lichamelijke conditie – kracht en uithoudingsvermogen -, het verbranden van een groot aantal calorieën, afvallen of een cardio training, de aan te schaffen sportuitrusting moet specifiek zijn voor de uitgeoefende sportactiviteit.

In dit artikel belichten we de spinningfiets: een effectieve methode om af te vallen en te trainen op de klanken van goede muziek!

Wat is spinning?

Spinning is vele jaren geleden in de Verenigde Staten ontstaan en in de loop der tijd is het een van de beste manieren geworden om af te vallen en gewicht te verliezen.

Spinning is een aërobe oefening die vooral op het onderlichaam werkt, het is een veilige en efficiënte manier om de fysieke capaciteit te verbeteren en gewicht te verliezen, zowel thuis als in de sportschool, en dat alles op een gezonde en evenwichtige manier. Bekijk hieronder enkele tips over hoe je de juiste spinningfiets voor jou kiest!

Hoe kies je een goede spinningfiets?

Als je jezelf er al van overtuigd hebt dat het een goed idee is om een toestel aan te schaffen en thuis te gaan sporten, is de volgende stap te weten hoe je een spinningfiets kiest en aan welke aspecten het toestel moet voldoen. Van de aspecten die in overweging moeten worden genomen, noemen wij:

1. Zwaar vliegwiel
Zonder twijfel is dit een van de belangrijkste kenmerken waaraan je waarde moet hechten bij de keuze van een spinningfiets voor thuisgebruik. Maar wat is vliegwiel? Het is de naam die wordt gegeven aan het wiel dat de pedaalas laat draaien en het momentum reproduceert dat wij eraan geven.

In het geval van spinningfietsen moet het vliegwiel ten minste 18 kilo (ongeveer) wegen. In dit geval zult je ontdekken of de waarde overeenstemt met jouw behoeften wanneer je opstapt, aangezien je een grotere stabiliteit zult ervaren.

Het is waar dat er meer betaalbare en minder robuuste fietsen zijn die ook geschikt zijn voor beginners. Maar om over de beste uitrusting te beschikken die aan onze behoeften is aangepast, moeten wij hiermee rekening houden.

2. Kettingaandrijving
Een ander kenmerk van een spinningfiets dat niet aanwezig is bij een straatfiets. De pedalen zijn met het wiel verbonden door een zogenaamde overbrenging, die kan bestaan uit een ketting of een riem.

Als ze met een ketting zijn verbonden, is deze waarschijnlijk duurzamer. Bovendien zal hij ook minder onderhoud vergen en stiller zijn (perfect voor gebruik op bepaalde tijdstippen binnenshuis). Maar als de aandrijving via een riem gebeurt, is het mogelijk dat de levensduur van het apparaat korter wordt.

3. Verstelbaar zadel
In het algemeen moet elke fiets die we gebruiken een zadel bieden dat comfortabel is en aan de behoeften van de gebruiker kan worden aangepast. Anders zullen onze ervaringen niet goed zijn en is de kans groter dat wij na korte tijd de oefening opgeven.

Daarom is het goed te weten dat spinningfietsen niet altijd over deze functie beschikken, dus let goed op in hoeverre je de hoogte of afstand ten opzichte van het stuur kunt instellen. Op die manier kunt je de zitting laten afhangen van de grootte van jouw benen en armen!

4. Stuur met meerdere standen
Net als bij het zadel is het van essentieel belang dat het stuur zich aan ons lichaam aanpast (en niet omgekeerd, want dat zou onnodige pijn veroorzaken). Je moet niet alleen de hoogte kunnen instellen, maar ook de afstand, zodat je er zonder problemen bij kunt.

De spinningfietsen simuleren beklimmingen en afdalingen die gebruikelijk zijn bij buiten fietswedstrijden, met variatie in de belasting en de snelheid van de oefening. Bovendien worden deze activiteiten meestal in groepsverband gedaan en op de klanken van levendige muziek, die het ritme van het trappen dicteren en helpen extra vet te verbranden.